Met opgeheven hoofd uit het bekertornooi

Scheidsrechter

Gillis Frans

Accommodatie

Onbekend

Na een chaotische aanloop betwistte KMSK maandagavond de halve finale van de Beker van Antwerpen in Berlaar tegen Lyra. Omdat de kalendermaker deze wedstrijd plots vooruit schoof, werd de voorbereiding fors verstoord. Pasen is in principe een vrij weekend voor onze spelers en dus hadden een aantal van hen een reisje geboekt. Verder telden we een paar geblesseerden en waren er ook werk- en familiale verplichtingen voor andere spelers. Onze coach kon daarom geen beroep doen op Jari Bosmans, Tom Cornelissen, Issam Dahmani, Timo D’Huyvetter, Sven Herrijgers, Dries Janssens, Hakan Patan, Seppe Peeters, Seppe Smits, Sam Van Den Broek en Robbe Vermetten.

Gelukkig beschikken we dit seizoen over een diepe kern en kon Raf De Houwer toch nog een evenwichtig elftal tussen de lijnen brengen. We kennen trainers die bij minder afwezigen panikeren. Tom Gijsbrechts verdedigde het doel. Jan Geerts, Glen Arnouts en Stijn Bluekens speelden met drie centraal in de defensie. Stijn Mertens en Kane Verhoeven namen op het middenveld de verdedigende opdrachten op zich. Arne Van De Pol en Steff Jochems speelden in steun van diepe spits Ben Adriaensen. Joos Dockx en Arne Geysen namen elk een volledige flank voor hun rekening. Lode Adams, Dennis Jacobs en Brent Lommelen werden als wissels achter de hand gehouden. Van de 10 veldspelers die leider Lyra aan de aftrap bracht, telden we zeven basisspelers en ook op de bank zat nog heel wat ervaring.

Tegenover de ervaring van Lyra bracht Merksplas werkkracht en een goede organisatie. Lyra kreeg de bal en KMSK zette een goed blok. Het duurde tot de 13e minuut vooraleer Lyra een eerste gaatje vond in onze verdediging die uitmuntend werd gestuurd door Glen Arnouts. Een verre voorzet naar de tweede paal werd door een Lyra aanvaller ineens op de slof genomen. De mooie volley miste gelukkig doel. Een paar minuten later stak KMSK voor het eerst de neus aan het venster. Een voorzet van Arne Van de Pol bereikte Joos Dockx. Zijn inzet werd aan de eerste paal geblokt. De bal kwam voor de voeten van Steff Jochems maar diens schot werd door de doelman van Lyra onschadelijk gemaakt. In de 20e minuut kwam Steff Jochems opnieuw in beeld. De doelman van Lyra voetbalde slecht uit en hij speelde de bal pardoes in de voeten van Steff. Die ontvangt het paascadeau en speelt de bal opzij naar Joos Dockx. Joos draait in de aanname rond zijn as en schudt zo de verdediger mooi van zich af. Een open schietkans is het gevolg maar door zijn manoeuvre moet hij met links besluiten. Zijn te zwakke en centrale schot is dan ook een prooi voor de doelman. Maar toch al de tweede 100% doelrijpe kans. Een minuut later is het opnieuw aan Lyra. Na een mooie doorsteekpass kan een speler alleen op onze keeper af. Tom Gysbrechts komt gepast uitgelopen en brengt redding. We noteerden in deze fase van de wedstrijd ook nog een schot van ver dat geen probleem was voor Tom. Een scherpe voorzet een beetje later was gevaarlijker maar twee spelers van Lyra kwamen allebei een halve meter tekort om af te werken. Van KMSK zagen we in aanvallend opzicht alleen een verre voorzet van Arne Van De Pol die tot opluchting van de doelman van Lyra net over de deklat viel.

Lyra had het meeste balbezit maar pas in de 32e minuut werd dit veldoverwicht omgezet in een doelpunt. Een snelle combinatie over hun linkerflank resulteerde in een scherpe voorzet naar de eerste paal waar de 1-0 door Verbert werd aangetekend. Dit doelpunt werkte bevrijdend voor Lyra en er volgen nog een paar goede mogelijkheden om verder uit te lopen. In de 38e minuut wordt een vrije trap net naast getrapt. In de 40e minuut kopt Jan Geerts een bal weg in de voeten van een Lyra speler die onmiddellijk uithaalt. Met een ultieme kattensprong tikt Tom Gysbrechts de bal in hoekschop. Op een andere hoekschop is er nog een vrije kopkans maar de kopbal mist voor ons gelukkig de goede richting. De eerste helft wordt afgesloten met een ver geplaatst schot dat door onze doelman opnieuw goed wordt gestopt.

In het eerste kwartier van de tweede helft noteren we alleen een chaotische fase voor het Merksplasse doel. Onze verdediging staat pal en het kleinste verschil blijft op het scorebord. Op het uur zien we dan een mooie aanval van KMSK met Steff Jochems aan de basis. Arne Geysen laat na een mooie actie zijn tegenstander ter plaatse, rukt op en levert een mooie voorzet af naar Ben Adriaensen die de bal maar in te leggen heeft maar dit blijkbaar in buitenspel deed. Een paar minuten later schudt Arne Van de Pol een mooie individuele actie uit zijn voeten. Hij bereikt op de buitenkant Joos Dockx die kan voorzetten naar onze volledig vrijstaande spits. Maar de vlag gaat opnieuw de hoogte in deze keer voor buitenspel van Joos. De Spetsers zitten in een betere periode en krijgen nu ook een paar hoekschoppen. Naar gewoonte trekt Glen Arnouts dan mee ten aanval. De hoekschop wordt afgeslagen maar KMSK houdt balbezit en Glen mengt zich in de debatten op het middenveld. Lyra verovert echter de bal en schakelt dan razendsnel om. Onze restverdediging is dun bezet en van rugdekking is geen sprake. Nys wordt perfect in de diepte aangespeeld. Hij kan alleen op Tom Gysbrechts af die hij omspeelt om de 2-0 op het bord te zetten. Koud gepakt heet dat dan.

Onmiddellijk na dit doelpunt kiest Raf De Houwer voor een 3-dubbele wissel. Stijn Bluekens wordt vervangen door Dennis Jacobs die centraal tussen Glen en Jan gaat spelen. Kane Verhoeven wordt afgelost door Lode Adams die naast Ben in de spits gaat spelen. Steff Jochems zakt een rijtje om het evenwicht te bewaren. Brent Lommelen neemt op de rechterflank de plaatst in van Arne Geysen. KMSK zet nog even aan. Eerst plaatst Arne Van De Pol een vrije trap een metertje naast en vervolgens krijgen we nog een goede kans. Brent Lommelen duikt verrassend centraal op voor het doelgebied van Lyra waar de kleinste man op het veld het kopbalduel aangaat. Hij veert hoog op en kopt de bal netjes voor de voeten van Joos Dockx die de bal laag in de benedenhoek mikt. Een karpersprong van de thuisdoelman verhindert jammer genoeg een verdiend doelpunt. Stilaan dooft de wedstrijd dan uit tot de scheidsrechter de bal op de stip legt na een duel met veel duw- en trekwerk langs beide kanten. Verberck trapt de strafschop staalhard naar doel. De voeger kiest de goede hoek en krijgt zelfs nog een hand tegen de bal die toch tegen de touwen gaat. Hiermee is een logische overwinning en de 3-0 eindstand een feit.

Jammer dat door omstandigheden we een halve finale speelden die niet de publieke belangstelling kreeg die ze verdiende. De ongelukkige timing zit daar beslist voor veel tussen. We onthouden echter vooral het positieve. Onze jongens hebben zich kranig verweerd en maakten het de leider niet gemakkelijk. Niemand viel uit de toon en felicitaties zijn dan ook op hun plaats.

Wij bedanken onze meegereisde supporters en hopen dat jullie aanstaande zondag 8/4 opnieuw op post zijn in Witgoor.

Verslaggever : Luc Segerink.